Dekoratören Carl Stenberg Carl Stenberg föddes 1864 i Kristianstad. Han studerade vid Slöjdskolan och senare också vid Tekniska Skolan i Stockholm. Carl kom tillsammans med brodern Carl August till Norrköping i början av 1890-talet. Genom studieresor till Italien och Tyskland fick han inspiration till sina verk, och det sägs att Stenberg även var elev hos den stora konstnären Anders Zorn. Omgående efter flytten från Stockholm startade bröderna Stenberg en dekorationsverkstad i Norr- köping. Brodern Carl August flyttade dock omgående till Ryssland där han blev medhjälpare till konstnären Michail Vrubel (1856-1910). Carl Stenberg fick många olika uppdrag av stadens byggherrar och byggmästare, och det fanns gott om potentiella kunder och ryktet spred sig snabbt om Stenbergs skicklighet och passion för måleri- arbeten. Han beskrevs som en man med stark personlighet, färgstark och originell i sitt arbete. Hans ateljé och verkstad fanns på Hospitalsgatan 34, ett hus som skattat åt förgängelsen men där portikgrindarna bevarats för eftervärlden.
I huset hade Stenberg även sin bostad där han bodde tillsammans med hustrun Augusta (född Boberg). Att han var framgångsrik i sitt arbete märks bland annat genom hans många samarbeten med den rika flora av arkitekter som var verksamma i Norrköping under 1890-talet. Ett av sina större dekorationsarbeten fick Stenberg av Edward Ringborg när Standard Hôtel inreddes. Stenberg var en riktig favorit och han fick även uppdrag på andra orter: år 1892 anlitades han som dekoratör för ett dekorationsarbete i Wikströmska Privatpalatset i Sundsvall. Stenberg hade även förmånen att få vara med vid restaureringen av Gripsholms slott. Stenberg anlitades senare som dekoratör för måleriarbeten vid bland annat Kuranstalten i Kneippbaden (1897) och Restaurantbyggnaden (1906) på Strömsholmen där Stenberg samarbetade med Carl Bergsten. Stenberg valdes också som dekoratör och arkitekt vid Konst- och Industriutställningen på Sylten (1906), en utställning där han själv ställde ut sina verk. Stenberg drev också en tapet- och målerihandel som ofta annonserade i dagspressen:
”De som sätta värde på angenäma och fina rum böra för billigt pris tapetsera väggarne med enfärgadt tapetpapper. Profkarta med många fina färgnyanser erhålles mot 10 öres porto af CARL STENBERG, Norrköping. Rikstelefon.”
I Carl Stenbergs vänskapskrets fanns familjen Northun där Carl Stenberg bland annat ritade av Werner Northun vid en middagssiesta. Även hustrun Ida porträtterades av och teckningen signerades med CS och texten ”porträttstudie av ung hustru”.
Stenberg målade inte bara i olja och akvarell utan ritade också mycket och gärna i blyerts. År 1927 ställdes flera av Stenbergs verk ut på en separatutställning på Gummesons Konsthall där 60 verk visades upp. Flera av motiven föreställde landskapsstudier och medelhavsmiljöer. Det förekom också modellstudier. Utställningen varade mellan den 15:e till 30:e september 1927. Carl Stenberg dog i Stockholm 1934, och på våren fyra år efter hans död anordnades en minnesutställning vid Brunkebergstorg, där ett 50-tal verk ställdes ut. Utställningen pågick mellan den 5:e och 18:e maj 1938. Numera kan ibland tavlor av Stenberg dyka upp på auktioner där auktionsfirman Bukowskis sålt ett flertal verk genom åren.