John Franzén drev tillsammans med Karl Flodin arkitektfirman Flodin & Franzén. Han var flitigt verksam under åren 1896-1904 och ritade byggnader i bland annat kvarteren Svärdet, Ärlan, Lärkan och Bladet.
Ett av hans vackraste verk var det bostadshus som Drags uppförde invid Folkparken och Matteus kyrkogård. Huset inreddes med små lägenheter men såg på utsidan ut som ett slott varpå huset i folkmun kom att kallas för ”Slottet”. I slutet av 1950-talet revs dock huset och här står numera två högre bostadshus. Bland hans ouppförda verk finns en hotellbyggnad som planerades i kvarteret Saltängen, där idag Druvan ligger. Byggnaden låg i vinkel med både små och stora hotellrum och fasaden ritades i nyrenässansstil.
Det var på initiativ av byggmästaren Emil Lindahl som han ritade hotellbyggnaden men planerna förverkligades aldrig. Om hotellbyggnaden hade uppförts så hade den varit direkt granne med den forna restaurangen ”Druvan”, numera Folktandvården. John Franzén var också en av de arkitekter som lämnade in förslag när ett nytt stationshus vid Östra station skulle byggas, men det var konkurrenten Werner Northun som fick det uppdraget. Franzén erbjöd, som många andra arkitekter, sina kunder färdiga ritningar, och det underlättade förstås arbetet för byggmästarna när de kunde köpa färdiga ritningar och få dem levererade per omgående. Vid Skiljegatan finns det gott om exempel på dessa hus. Främst användes denna typ av ritningar när stenhus med mindre lägenheter skulle byggas. Som många andra arkitekter vid denna tidpunkt flyttade han många gånger, det var högst troligt att detta skedde efter inbjudan av byggmästarna själva.
Margit Johnsson, framliden ägare till Södra Promenaden 113, berättade för mig att arkitekten bodde i en paradvåning på Södra Promenaden 113. Hon berättade att våningen specialinreddes med ett upphöjt sällskapsrum med en mindre inbyggd loggia ut mot Södra Promenaden (någon loggia är inte inritad på originalritningarna) och genomfördes troligtvis på önskemål från Franzén själv. John Franzén flyttade till Berlin vid sekelskiftet 1900 och fortsatte arbetet med att rita byggnader för bland annat byggherrar i Norrköping. Det är högst troligt att John Franzén studerade till arkitekt i Berlin.