ADRESS: KV VARVET, TOMT 5, HAMNGATAN 12
UPPFÖRD: 1890-1891
BYGGHERRE: E.E. STRÖM & AXEL ANDERSÉN & CO
ARKITEKT: CARL FLODIN
Fotografi: Fasadritning mot Hamngatan. Arkitekt: Carl Flodin. Ur Norrköpings stadsarkivs ritningssamling A, Volym: Kvarteret Varvet.
Precis invid kajen, med utsikt över strömmen, ligger denna vackra byggnad, uppförd åren 1890-1891. Ritningarna utfördes av arkitekten och stadsarkitekten Carl Flodin, och denna byggnad är ett av hans tidigaste verk i Stenstaden. Flodin hämtade inspirationen till denna byggnad från Berlin med sin karakteristiska tegelarkitektur. Fasaden är ytterst vacker med handslaget fasadtegel, blockrusticerad putsad bottenvåning och portomfattning av slätputs. Huset lät uppföras av källarmästaren E. E. Ström och firman Axel Andersén & CO, som tidigare hade sina lokaler på Drottninggatan i kvarteret Tullhuset. Firmans direktör, Axel Andersén, var född år 1849 i Norge och kom till Norrköping omkring år 1880. Omkring 1881 blev den yngre brodern Ludvig Andersén delägare i firman.
Axel Andersén drev firman med en outtröttlig arbetsförmåga och med stor energi. Han var mycket mån om att ständigt kontrollera firmans affärer. I samband med firmans expansion uppfördes denna byggnad med ett för rörelsen passande läge invid hamnen med dess stenlagda kajer. Läget passande sig ypperligt då merparten av firmans inköp skedde via sjöfarten. På kajerna kunde mängder av varor trängas, där bland annat leksaker och galanterivaror, som importerades från Frankrike och Tyskland, kan nämnas. Firman importerade till och med varor från Kina och Japan.
På auktioner dyker det ibland upp vackra bestick och smäckra kannor av nysilver.
Då firman expanderade ytterligare räckte inte lokalerna till och man beslutade sig då för att uppföra Andersénska huset på andra sidan strömmen, också kallat ”Skandalhuset” eftersom det ansågs alldeles för högt mot sin omgivning. Huset kom för några år sedan i Ulf Eklöfs ägo, och för några år sedan genomgick byggnaden en omfattande renovering både till sin interiör och till sin exteriör.
Vid den exteriöra renoveringen monterades smäckra balkonger upp och samtliga fönster byttes ut mot nya i äldre stil. Även portdörrarna, som var av sentida karaktär i aluminium, byttes ut mot pardörrar av trä där utformningen anpassats efter husets karaktär. En mycket varsam ombyggnad har skett interiört och många av lägenheterna har kvar sin gamla charm med stuckatur, pardörrar och listverk. I vissa rum finns kakelugnar bevarade. På den gamla vinden är numera moderna och trivsamma vindslägenheter inredda.