Ringborgska huset

ADRESS:  KV VATTENKONSTEN, TOMT 5,  FLEMINGGATAN 30
UPPFÖRD:  1899
BYGGHERRE:  EDWARD RINGBORG
ARKITEKT:  WERNER NORTHUN

Invid Hamnbron ligger denna mycket ståtliga borg, byggd 1899 i nygotisk stil efter ritningar av arkitekten Werner Northun. Byggherre var grosshandlaren Edward Ringborg. Byggnaden uppfördes i samband med företagets 100-års jubileum. Firman grundades av Edwards farfar Jöns Ringborg (1768-1842). Den 16 augusti 1857 föddes Edward Ringborg. Fadern var Ludvig Ringborg och modern var Catharina Elisabeth Swartz, och Edward blev därmed kusin till Carl Swartz. Edward växte upp i ett av Norrköpings förnämsta hem. Efter studier i hemstaden praktiserade Edward Ringborg sedan handel i Hamburg, Bremen, London, New York och Chicago under åren 1879-1881. I Chicago träffade Edward Helen ”Nellie” Hooker, dotter till en byggmästare. Edward och ”Nellie” gifte sig den 12 juni 1883.

Deras äldsta dotter Alice gifte sig 1907 med ”kulturprosten” Torsten Fogelqvist (1880-1941).  Paret gick dock skilda vägar 1919 och året därpå gifte sig Fogelqvist med utrikesministern Christan Günthers dotter Cecilia. Fogelqvist var från Norrköping och växte upp i faderns, och tillika prosten, Johan Peter Fogelqvists hem, beläget i Hedvigs prästgård. Edward var en mycket flitig affärsman. Han var en populär kommunalpolitiker och under flera år direktör för Nya Marmorbruks AB. Han startade det framgångsrika Standard Hôtel (idag Renströmmen). Paret Ringborgs goda ekonomi gjorde att de hade möjlighet att uppföra en ståtlig villa, ritad i nyrenässans invid Södra Promenaden, där idag Stadsbiblioteket ligger. Villan ritades av arkitekten Agi Lindegren (1858-1927). Villan, som låg i kvarteret Blomman, döptes till Villa Flora och den stod färdig 1889. Lindegren och Ringborg hade till en början en professionell kontakt men de kom sedan att bli goda vänner.

Agi Lindegren och hans hustru fanns med bland de inbjudna gästerna när Standard Hôtel invigdes den 1 september 1899. Ringborgs affärskarriär fick dock ett abrupt slut 1913 då han dömdes av Hovrätten för trolöshet mot huvudman. Det hela handlade om att Ringborgs firma tillgodoräknat sig fraktkostnader i samband med att Ringborg var agent för ett rederibolag där huvudparten av transporterna bestod av papper. Edward Ringborg dömdes den 21 januari 1913 till sex månaders fängelse, och därutöver dömdes han att betala ett stort skadestånd till rederiet. Hans karriär som affärsman nådde då sitt slut och han fick lämna allt som han byggt upp i staden. Familjeföretaget som han höll så kärt övertogs av släktingar och han fick som bostadslös och utan lösöre se sig som efter annan inkomst och hem. Han flyttade efter sitt fängelsestraff, som han avtjänade i Linköping och som han blev frisläppt från efter 2/3 av den avtjänade tiden, till Stockholm där han hyrde en villa som han döpte till ”Gläntan”.

Hans stora intresse för kultur och historia fick honom att börja skriva artiklar i Norrköpings Tidningar. Han kunde konsten att fördjupa sig i arkiven och han kom att ge ut ett flertal betydelsefulla verk: ”Hamnbron och hamnutvecklingen i Norrköping” (1915), ”Till Norrköpingskrönikan” i sex delar (1916-1923) och ”Konterfejer förbundna med Norrköping och Norrköpingsbygden” (1929). Verket ”Hamnbron och hamnutvecklingen i Norrköping” skrev han på mindre än en månad, vilket var en ordentlig rekordskrivning och ett bevis på hans flitighet och brinnande intresse för Norrköpings historia. Verket ”Konterfejer förbundna med Norrköping och Norrköpingsbygden” innehåller en stor mängd porträttfotografier som Ringborg själv samlade in. Ringborg ger i sina texter en målande bild av staden och dess societet och hans verk stillar mången nyfikenhet om det forna Norrköping.

Om vi återgår till den byggnad som pryder denna del av staden så ser flanören en storslagen byggnad som inger tyngd och respekt. Huset består av fem våningar och uppfördes i etapper. Firman ville ha sin kontorsdel klar innan man kunde flytta verksamheten från den gamla träkåksbebyggelsen intill. Bottenvåning och första våningen inreddes först, till förmån för firman. Efter flytten revs de återstående träkåkarna och där byggdes sedan etapp två av kontors- och bostadshuset.

Den 17 oktober 1898 kunde bolaget flytta in till stora, moderna och smakfullt inredda lokaler. Under 1916 tänkte Aktiebolaget P. Jansson & Co, ett företag som bland annat bedrev skeppshandel, komplettera den av Edward Ringborg redan uppförda borgen med en lägre byggnad, med en arkitektur som i detalj påminner om det stora bostadshuset. Byggnaden var tänkt att placeras i hörnet av Skepparegatan och Nya Rådstugugatan men planerna förverkligades aldrig. Ritningarna utfördes av Werner Northun men ritningsförslaget godkändes inte av stadsarkitekten då grundens beskaffenhet inte var tillräcklig och planerna skrinlades och något kontorshus för firman uppfördes således aldrig i detta kvarter.

Den praktfulla fasaden består av beige och brun puts på tegel, rytmisk fönsterindelning med inslag av fasadtegel som är murad längs med takfrisen och kring fönster. Över fönstren finns fina små bågformade segment. Längst upp på fasadens trappgavlar finns murade spetsbågar (av fasadtegel) i gotisk stil. Taket är täckt med svartmålad plåt, och vissa delar är belagda med ursprungligt takskiffer. På tornhuven finns en fin vindflöjel. I den markerade sockelvåningen finns dekorationer av kalksten. Över porten mot Fleminggatan sitter en korp föreställande Munin. Den andra korpen, föreställande Hugin, har olyckligtvis försvunnit. Samtliga fönster mot gatan är ursprungliga från 1899. Flertalet av överfönstren har blyinfattade glas. In till stora trapphus, med ingång från Fleminggatan, finns fernissad portdörr i gotisk stil. I trapphuset finns ett utsökt vackert tak med blomstermålningar i jugendstil.

Ovanför lägenhetsentréerna finns tankeordspråk, författade av byggherren själv. Ordspråken och målningarna är utförda av konstnären Carl Stenberg. I övrigt finns många bevarade originaldetaljer såsom: spegeldörrar, ledstänger, fönster, golv av marmor samt en mindre hiss som troligen fungerat som mathiss. Hissanordningen är borta men det finns spår av skenor för upp och nerhissning. I lägenheterna finns ytterst välbevarad inredning såsom: kakelugnar, spegeldörrar, trägolv, listverk och stuckaturer.