Kurhuset

ADRESS: KV LOKATTEN, TOMT 14, DROTTNINGGATAN 15
UPPFÖRD: 1740
BYGGHERRE: HANDELSMAN NILS ELD

Den store arkitekten Carl Bergsten växte upp i detta hus som ägdes av hans far Wilhelm Bergsten. Huset inköptes 1866. Säljare var urmakaren P. M. Wennerström, som senare kom att bli fabrikör. Själva försäljningen handlade egentligen om ett byte av fastigheter, som Wilhelm Bergsten själv tjänade på. Wilhelm Bergsten föddes i Stockholm den 26 oktober 1826 och började sina studier 1849 i Uppsala, och han tog sedan sin kandidatexamen 1855. År 1858 tog Wilhelm Bergsten med. lic. och 1859 kir. mag.
Han avslutade sina studier med att 1877 bli medicinedoktor, men praktiserade som läkare redan från 1860. I denna byggnad hade Wilhelm sin praktik och huset kom i folkmun att kallas för ”kurhuset”.

Förutom sin läkarpraktik anlitades Wilhelm även som doktor vid Kronohäktet, nuvarande fängelset, under åren 1863-1904. Till sina mer betydelsefulla titlar var Wilhelm utnämnd som andre stadsläkare i Norrköping samt även som distriktsläkare under åren 1885-1905. Under sin tid var han en mycket välanlitad läkare. Han var även en stor konstkännare: bland annat samlade han på värdefulla bokverk, och han var även en eldsjäl inom skolväsendet. Sitt intresse för konst visar sig i de många akvareller som han målade. Hans specialitet var att rita av de miljöer och hus i innerstaden som skulle rivas när Stenstaden växte fram. Förutom de vackra akvarellerna ritade han även satirbilder, porträttmålningar mm. Han skrev även om konstens vikt i Norrköpings Tidningar. Wilhelm hade ett stort musikaliskt intresse som delades av hustrun Octavie, som var en skicklig pianist. Wilhelm själv spelade klarinett.

Han musikaliska intresse gjorde att han var verksam medlem i Musikaliska Sällskapet och han satt även med i dess styrelse. Sällskapets rika musikarkiv blev dessvärre offer i den våldsamma vindsbrand som drabbade Rådhuset på 1940-talet. Att resa i världen var ett stort intresse: i Stadsarkivet finns båda anteckningar och fotografier från olika resor där det bland annat finns en utmärkande resa till Italien där Wilhelm bland annat njöt av bad i Napolibukten. I hans dagböcker finns tidningsklipp om Italiens intressanta landskap och om allt vad landet kunde erbjuda.

Wilhelm Bergsten var gift två gånger, först 1861 med Julie (1840-1869), därefter med Octavie (född 1845). I det senare giftet fick han åtta barn. Octavie fick sitt första barn när hon var 28 år. Barnen blev både musikaliska och konstnärliga och det avspeglar sig bland annat i sonen Carls framgång som arkitekt. Han var det fjärde barnet i syskonskaran och kom att spela en stor roll i svensk arkitektur vid denna tidpunkt och sällan har en arkitekt väckt så stor debatt och beundran. Relationen mellan Wilhelm och sonen Carl var stundtals spänd och säkert kände Carl en viss bitterhet mot fadern då viss tveksamhet uppstod om Carl skulle få fortsätta sina framgångsrika studier vid Konstakademin eller ej. Den store arkitekten Isak Gustaf Clason vädjar i ett brev till Wilhelm att låta Carl få fortsätta sin utbildning, Clason skriver bland annat: ”Inte å det familjära utan för fosterlandets väl”.

Wilhelm dog annandag pingst 1905 av hjärnblödning i följd av en operation och fick aldrig uppleva sin sons framgångsrika arkitektkarriär. Huset består av två våningar med inredd vindsvåning. Fasaden består av rosa puts på tegel. Fasaden har en klar empirstil med strama linjer. Huset köptes av fastighetsbolaget Magnentus i början av 2010 och samma år startades en omfattande restaurering och modernisering av denna byggnad. Magnentus har byggt om huset till hotellrum för ”The Lamp Hotel”.